O ćilibaru 2017-11-05T11:22:42+01:00

O ćilibaru

Ćilibar je fosilna smola nastala od praistorijskog drveća starosti i do 50miliona godina. U prirodi drveće koristi smolu kao antibiotik ili zaštitu od infekcija i oštećenja. Ćilibar se vekovima koristi kao prirodan lek za ublažavanje bolova i jačanje imunog sistema. Ćilibar je bio predmet mnogih naučnih istraživanja u kojima su dokazana njegova lekovita svojstva.

Baltički ćilibar u sebi sadrži 3-8% ćilibarne kiseline (succinic acid), supstance koja je naučno istraživana i koja se koristi u savremenoj medicini. Dobitnik Nobelove nagradeRobert Koch(1886), pionir moderne bakteriologije, potvrdio je pozitivan uticaj ćilibara (ćilibarne kiseline) na ljudski organizam.

Baltički ćilibar

Reč „ćilibar“ je oduvek bila dovođena u vezu sa „Baltičkim ćilibarom“ iako postoje i druge vrste ćilibara na različitim lokacijama. Postoji više vrsta ćilibara, ali ni jedan od njih ne poseduje osobine kakve ima Baltički ćilibar. Baltički ćilibar poseduje lekovita svojstva zbog čega je veoma popularan.

 

Baltička ćilibarska smola je nastala od fosila proizvedenih od prastarog borovog drveća koje je raslo u severnoj Evropi pre više miliona godina, u regionu koji pokriva današnje južne delove Skandinavije kao i predele koji okružuju basen Baltičkog mora. U jednom trenutku, usled klimatskih promena i porasta temperature, to borovo drveće, poznatije danas kao zimzeleno drveće ispustilo je veliku količinu prirodne smole koja je uz pomoć oksidacije dostigla svoju stabilnost.

Baltički ćilibar je jedina fosilna smola koja u sebi sadrži 3-8% ćilibarne kiseline (succinic acid), lekovite supstance sa raznolikim efektima. Najveća količina kiseline je nađena u kori ćilibara- spoljašnji sloj ćilibara.

Neobrađen Baltički ćilibar može imati oblik kapljice, ledenice i grumenja različite veličine, što pokazuje kako je formiran jer je svaki komad ćilibara unikat. ćilibar se može naći u različitim bojama, od bele do crne. Grumenje ćilibara je toplije od ostalog kamenja i kada se protrlja privlači komade papira ili vlasi, usled statičkog elektriciteta koji proizvodi. Elektricitet koji ćilibar proizvodi je negativan, što ima pozitivne efekte na ljude.

ćilibar gori na otvorenom plamenu i pluta na površini slane vode.

Ogrlice od ćilibara

Topao na dodir, lagan i veoma lep, ćilibar zrači energijom kojasmiruje osobe koje ga nose. Najbolja osobina baltičkog ćilibara je ta što nudi prirodno rešenje, bez upotrebe lekova, za bolove koji se javljaju prilikom izrastanja prvih zubića kod dece. On je prirodni analgetik i antiinflamatorno sredstvo za decu i odrasle.

Svaka Baltička ogrlica od ćilibara je napravljena od prirodnog baltičkog ćilibara, ručno rađena od strane zanatlija iz Litvanije koji svoje iskustvo prenose sa generacije na generaciju i koji pažljivo poliraju i blago zaokrugljuju perle baltičkog ćilibara tako da lepo prijanjaju uz dečiju kožu dok se nose. Tako obrađene ogrlice pružaju maksimalan kontakt sa kožom i pružaju vašoj deci udobnost dok ih nose.

Svaka ogrlica od ćilibara je tako napravljena da se između svake od perli u nizu nalazi čvor, tako da se u slučaju nesrešnog kidanja ogrlice perle neće prosuti. ćilibarska ogrlica poseduje kopču na zavrtanje koja je potpuno bezbedna i onemogućuje bilo kakvu povredu vaše bebe, slučajno otvaranje ogrlice ili njeno kidanje, a otvaranje i zatvaranje ogrlice je veoma lagano.

ćilibarske ogrlice za bebe su idealno prirodno sredstvo kojim se umanjuju poteškoće koje nastaju prilikom nicanja prvih zubića kod vaše bebe.

Ogrlice od ćilibara za decu su pravljene za nošenje a ne za žvakanje! Ogrlicu treba skinuti kada dete spava i kada nije pod vašim nadzorom.

Lekovita svojstva ćilibara

Dok se zagreva uz pomoć temperature tela, ćilibar ispušta lekovita ulja (ulja sadrže ćilibarnu kiselinu) koja prodiru u kožu a zatim i u krvotok. Baltički ćilibar u sebi sadrži najveću količinu ćilibarne kiseline (succinic acid) koja je pronađena u prirodi, i to je ono što ga čini posebnim. Ćilibarna kiselina (succinic acid) je prirodni sastojak biljaka i životinjskog tkiva, i njeno prisustvo u organizmu čoveka je veoma korisno.

Naučna istraživanja su pokazala da ćilibar poseduje elektromagnetna svojstva i da proizvodi izvesnu količinu organske, prirodne energije.

Nošenje ćilibara nas takođe može zaštititi od štetnih uticaja električnih uređaja kao što su kompjuteri, televizori, mobilni telefoni i mikrotalasne rerne. Još jedna zadivljujuća stvar kod ćilibara je da smola, kada se formira, zahvaljujući svojim hemijskim osobinama deluje kao prirodna smesa za balsamovanje. Drevni Egipćani su koristili smolu sa drveća bora kao smesu za balsamovanje, dok su lekari u ratu, u nedostatku lekova, ponekad stavljali smolu sa drveta na ranu kako bi je dezinfikovali.

ćilibar takođe sprečava zapaljenje grla, uha i stomaka, odlično je sredstvo u borbi protiv iritacija, infekcija i respiratornih problema jer pomaže u jačanju imunog sistema. Ogrlice od ćilibara su potpuno neinvazivno sredstvo koje smiruje propratne efekte nicanja zubića kao sto su nedostatak apetita, uznemirenost, temperatura i groznica. Baltički ćilibar je i prirodni analgetik koji umiruje dete, a takođe je priznat od strane alternativne medicine kao antispazmodik i sredstvo za smanjenje temperature. Odrasli koji imaju problema sa artritisom, primetili su da se bolje osećaju i da im se smanjuju bolovi u zglobovima posle nošenja narukvice od ćilibara.

Apsorbujući bol i negativnu energiju, ćilibar pruža mogućnost samoozdravljenja tj dozvoljava telu da se samo regeneriše. Na psihičkom nivou, ispunjava telo vitalnošću i na taj način ne dozvoljava razvitak bolesti.

ćilibar ima pozitivno dejstvo na stomačne probleme, upale grla, a takodje pozitivno deluje na slezinu, jetru,bubrege, smanjuje bolove kod artritisa i jača mukozne membrane.

Sa stanovišta „prirodne“ (alternativne) medicine upotreba ćilibara ne predstavlja ništa novo.

Proizvodi od ćilibara se prodaju u apotekama širom Evrope uključujući Švajcarsku, Nemačku i Austriju gde je ćilibar cenjen već vekovima zbog svojih lekovitih osobina.

ćilibar jača memoriju i intelektualne sposobnosti i doprinosi boljoj koncentraciji i emotivnoj stabilnosti. On je odličan transmiter negativne u pozitivnu energiju. ćilibar zrači toplu i svetlu energiju. Nošenjem ćilibara obezbeđena Vam je velika energija tokom čitavog dana!